При кардинальних змінах в законодавстві часом трапляється таке, що частина трудового стажу кудись "губиться" і, експерти розповіли, як діяти в такій ситуації.

Так, "відсутні" роки роботи на підприємстві можна довести. На прикладі одного чоловіка, який опинився в такому становищі, українцям пояснили, як це можна зробити. Про це пишуть "Факти".

що робити Пенсіонеру, якщо у нього викрали стаж з трудової, фото: Слово і Діло

Відомо, що чоловік пішов на пенсію по інвалідності в 2010 році, але продовжує працювати на 0,25 ставки. Але так вийшло, що у формі ОК - 5 за 2003 рік є вся інформація про стаж чоловіка для нарахування пенсії, а по пенсійній справі дані відсутні.

Виявилося, що в тому році, коли чоловік йшов на пенсію, ще діяла норма про те, що стаж до 1 січня 2004 обов'язково повинен бути підтверджений трудовою книжкою або відповідною довідкою. Однак у чоловіка не було ні того, ні іншого.


У зв'язку з цим, роки його роботи не зарахували до стажу, а дані персоніфікації до 1 січня 2004 тоді ніякої ролі не грали. Проте в 2015 році Кабмін вніс деякі зміни до своєї постанови і тепер стаж до 1 січня 2004 року також може рахуватися за даними Реєстру застрахованих осіб.

І якщо цей чоловік все ще працює, то йому потрібно піти в своє територіальне управління Пенсійного фонду і написати заяву про перерахунок пенсії і попросити, щоб йому зарахували стаж і заробіток з персоніфікації з урахуванням грудневих змін 2015 року.

Раніше "Hyser" писав про те, що українцям розповіли про позачергові надбавки.

Також наш портал повідомляв, що українцям почнуть підвищувати пенсії по-новому і це буде проходити аж в 12 етапів.

Нагадуємо, що стало відомо, кому не світить пенсія в 2022 році.