Верховною Радою України був підтриманий законопроект № 4668, який містить в собі чергові зміни в порядку пенсійного забезпечення.

Новим пунктом є право батьків дострокового виходу на пенсію за наявності хворіючих дітей, але без інвалідності, пише "Апостроф".

Згідно із законопроектом тяжко хвора дитина - це дитина, якій Не встановлено інвалідність, але у якої є тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжка вроджена вада розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, дитина, яка отримала важку травму, потребує трансплантації органу, паліативної допомоги.

Матері таких дітей мають право вийти на пенсію в 50 років, якщо у них є 15 років страхового стажу.

Право вийти на пенсію раніше має і батько дитини, якщо це вибір матері або її немає зовсім, однак за умови, що йому виповнилося 55 років і є 20 років стажу.

Мінсоцполітики здійснило розрахунки, згідно з якими достроковий вихід на пенсію батькам тяжкохворих дітей без встановленої інвалідності обійдеться бюджету близько 30 тисяч гривень на рік. Таких людей не багато.

Популярні новини зараз

"Росію повністю затопить": відома провісниця розповіла, коли в Україні настане світ

Не гайте часу: що потрібно обов'язково зробити, якщо вкусив кліщ

Нарешті дочекалися: українці зможуть отримувати доступні квартири за новою програмою

На Великдень ви всіх здивуєте цією смакотою: рецепт яєць, фаршированих крабовими паличками

Показати ще

За законопроект віддали свої голоси 317 народних депутатів. У зв'язку з практично одноголосною підтримкою можна зробити висновок, що незабаром законопроект буде прийнятий і набуде чинності з дати, запланованої авторами, тобто з 1 січня.

Нагадаємо, що уряд вирішив збільшити виплати, які допомагають сім'ям при народженні дитини.

Комітетом з питань гуманітарної та інформаційної політики України було розглянуто важливе питання, що стосується соціальної допомоги для людей, які вирішили народити дитину на території України. Таким людям збільшать розмір виплат.

В законопроекті № 5585-1 говориться, що при народженні першої дитини батьки отримають 50 тисяч гривень, при народженні другої дитини - 100 тисяч гривень, при народженні третьої - 150 тисяч гривень.

Раніше Hyser писав про те, що українцям готові знову повернути всі борги за соцвиплатами.

Також Hyser повідомляв, що в уряді розповіли, як змінилися способи отримання виплат.

Нагадаємо, що українцям повідомили не дуже приємні новини щодо виплат.